Home
logo-ro
IMG_3785.JPG IMG_3809.JPG IMG_3816.JPG IMG_3824.JPG IMG_3834.JPG IMG_3850.JPG IMG_3857.JPG IMG_3859.JPG IMG_3869.JPG IMG_3879.JPG

Palatul Mogoșoaia

 • Descriere:

  Palatul Mogoșoaia constituie unul din cele mai frumoase ansambluri brancovenești, care din fericire s-a păstrat peste secole într-o formă apropiată de cea originală.
  Ansamblul se află la circa 15 kilometri de București, în comuna Mogoșoaia, județul Ilfov. Apropierea de Capitală face ca acest palat să primească numeroși vizitatori din țară cât și din străinătate.
  Satul Mogoșoaia a fost cumpărat de Constantin Brâncoveanu de la Radu logofăt, popa Isac și Jupâneasa Rada, în anul 1681. Cu ocazia acestei tranzacții, domnitorul va prelua și heleșteul, pe malul căruia va zidi viitorul palat.
  În anul 1688, domnitorul construiește biserica cu hramul Sf. Gheorghe. Biserica păstrează pictura originală, chipurile ctitorilor fiind reprezentate în pronaos.
  Construcția palatului a fost finalizată în toamna anului 1702, conform pisaniei. Beneficiarul palatului a fost cel de-al doilea fiu al lui Brâncoveanu, Ștefan.
  În anul 1703, după călătoria la Adrianopol (Edirne), Constantin Brâncoveanu a pus sa se picteze pe pereții palatului scene din această călătorie, pictură care astăzi nu s-a mai păstrat.
  Din păcate, palatul a avut o soartă tristă. După uciderea domnitorului împreună cu cei patru fii și sfetnicul Ianache Văcărescu, în anul 1714 , la Constantinopole, clădirea este transformată în han, suferă distrugeri importante în timpul războiului din 1768 -1774, și în anul 1821, fiind practic ruinat și părăsit.
  La jumătatea secolului XIX ,Palatul începe sa fie restaurat în timpul domnitorului Gheorghe Bibescu, lucrările fiind continuate de către fiul său, Nicolae.
  Restaurarea continuă și în secolul XX (1914- 1921) de către arhitectul Rupollo care dă palatului forma ce o cunoaștem astăzi.
  Palatul a fost pus în valoare de către principesa Martha Bibescu, o personalitate puternică, care și-a pus amprenta asupra vieții politice și culturale românești. Aici au loc diverse reuniuni importante, palatul este vizitat de numeroase personalități ale vremii.
  După anul 1945, domeniul este naționalizat, adăpostind casa de odihnă și creație pentru scriitorii din România.
  În anul 1957 palatul a devenit sediul secției feudale a Muzeului Național de Artă, fiind restaurat începând cu 1977.
  În prezent, Palatul Mogoșoaia adăpostește Muzeul de Artă Brâncovenească și este un important punct de atracție turistică.

Institutul Național al Patrimoniului         Administrația Fondului Cultural Național

Obiectivele pe hartă

ro reliefmap 8b